top of page

Strategima

Een uniek en op groot formaat, 210x80x210cm. gemaakt kunstwerk in de draadkunst. De stukken kant zijn uit één geheel en niet meer herkenbaar als kant door de vernieuwende manier van werken door de kunstenares. Het werk overstijgt hiermee het gebruikelijke kantkloswerk en verwordt tot draadkunst.

Er is gewerkt met Tencel, een garen van houtvezels die in 2000 de innovatieprijs van de Europese Unie kreeg. De Tencel draden in dit kunstwerk zijn van drie verschillende diktes.

De innovatie in dit kunstwerk zijn de door elkaar verweven vlakken, twee vlakken zijn door elkaar geklost zodat er een kruising van vlakken ontstaat. Vooral het formaat van dit kunstwerk stelt de kunstenares voor grote uitdagingen. Nieuwe problemen, maar ook nieuwe mogelijkheden ontstaan door af te wijken van het gebruikelijke kleinere werk. Deze manier van werken vraagt om grondig onderzoek en constante experimenten op het gebied van ontwerpen, materialen en technieken om tot het gewenste resultaat te komen. Maar juist op deze intensieve manier komt de kunstenares tot de meest creatieve uitingen, geboren uit de wens iets te creëren wat niet voor de hand ligt, iets wezenlijk nieuws en eigens.

Het uitgangspunt van dit kunstwerk zijn de vijf werelddelen, die tot één geheel verweven zijn. De afmetingen en de verhoudingen van de kant en de overgebleven ruimten zijn in verhouding met het oppervlakte land en wereldzeeën. De verwevenheid van de draden toont de verbondenheid van de wereld: alle draden lopen door elkaar heen, houden elkaar vast en houden elkaar in evenwicht.
Dit werk staat los van geloof, politiek, cultuur of economie, maar staat voor de verwevenheid van en tussen de continenten.

De titel Strategima is de Latijnse vertaling van het woord strategie. Om de werelddelen te verbinden en samen te houden heb je een strategie nodig, net als in het schaakspel. Het schaakspel komt symbolisch terug in de gebruikte tekens, koning (man), koningin (vrouw) en de toren (land).

Title Goes Here

I’m a paragraph. Double click

me or click Edit Text. It's easy  to make it your own.

Learn More

Title Goes Here

I’m a paragraph. Double click

me or click Edit Text. It's easy  to make it your own.

Learn More
bottom of page